Wednesday, January 18, 2012

Abbas: Netanyahu Tidak Mengemukakan Apa-Apa "Penyelesaian"

Assalamualaikum.18 Januari 2012 - Presiden Mahmoud Abbas berkata: "Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak menyediakan satu pun plan projek yang ada kepentingan untuk memulihkan kebaikan politik Palestin sehingga Sabtu lepas, penyelesaian ini adalah haram, tidak boleh diteruskan tanpa noktah".

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar bersama dengan Timbalan Perdana Menteri British, Nick Clegg di London: "Kami sentiasa mengambil langkah-langkah untuk membina sebuah negara yang merdeka, apabila tiba masanya untuk melepaskan dan saya ingin mengemukakan kepada Netanyahu mana-mana projek kita bersetuju atau tidak bersetuju, sekurang-kurangnya menyediakan satu topik untuk dibincangkan, tetapi malangnya beliau tidak memberikan apa-apa projek penting kepada kita".

Dalam respons kepada soalan wartawan, berkata: "Saya tidak boleh mengatakan Netanyahu penipu, tetapi apa yang boleh saya katakan bahawa beliau tidak memberikan sesuatu yang baru kepada kami, apatah lagi keengganannya menghentikan aktiviti pembinaan penempatan haram Yahudi di Baitul Maqdis sehingga membuatkan kita tertanya-tanya: Di manakah kami akan bina kerajaan? ".

Abbas bertemu dengan Timbalan Menteri Luar Negeri British di Jordan untuk berbincang peranan Kesatuan Eropah dalam rundingan damai dan perkembangan ekonomi di wilayah-wilayah Palestin.

No comments:

Post a Comment